Je haar föhnen: in 10 stappen perfect in model

Wil je je haar mooi in model föhnen? En kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan is dit artikel voor jou! Hier zijn 10 tips waarmee je je haar perfect kan föhnen, net als bij de kapper. De stappen zijn geschikt voor vrouwen met kort én lang haar!

Haar fohnen tips

Stap 1: Schaf een goede föhn aan

Je haar föhnen begint bij de basis: een goede föhn. Maar wat is nu de beste föhn voor jou? Als je föhns met elkaar vergelijkt, let dan op de volgende eigenschappen:

  • Hoeveel warmtestanden heeft de föhn? En wat is de minimale en maximale temperatuur? Kies voor een föhn die ook
  • Beschikt de föhn over een koude stand? (Ideaal om je gestylede, geföhnde haar op het laatst te fixeren, daarover later meer!)
  • Over welke technologie beschikt de föhn? Kies bijvoorbeeld voor een föhn met ionische/keramische technologie. Daardoor is je haar beter beschermd tegen de warmte van de föhn en voorkom je pluizend haar.
  • Wat is het vermogen van de föhn? Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je haar droog geföhnd wordt.
 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een goede föhn? Dit zijn de 4 meest verkochte föhns bij Bol.com op dit moment:

Stap 2: Bereid je haar voor met de juiste producten

Voordat je je haar gaat föhnen, is het belangrijk om het goed voor te bereiden. Begin met het wassen van je haar met de juiste shampoo en conditioner. Kies het liefst voor een shampoo zonder sulfaat en alcohol. Zorg ervoor dat de producten goed uit je haar zijn verwijderd voordat je verder gaat met de volgende stap. Als je je haar hebt gewassen en verzorgd, gebruik dan een kam met brede tanden of een borstel om knopen en klitten te ontwarren voordat je stylingproducten aanbrengt. 

Breng vervolgens een mousse aan in de wortels van je haar. Dit zorgt ervoor dat je geföhnde haar straks mooi in model blijft. 

Breng tot slot een heat protector aan op je haar voordat je gaat föhnen. Kies je voor een spray? Die kan je gerust over je hele haar sprayen. Kies je voor een heat protection in de vorm van een olie? Verwerk deze dan alleen in de puntjes van je haar om te voorkomen dat je haar vet wordt. Met een heat protector bescherm je je haar beter tegen de hitte van de föhn en verklein je de kans op beschadigd en breekbaar haar.

👉 Geen idee welke heat protector je aan moet schaffen? Check dan mijn artikel met de beste heat protectors van dit jaar!

Goede producten voor haar fohnen

Stap 3: Maak je haar handdoekdroog

Begin met het handdoekdroog maken van je haar. Wikkel je haar na het wassen in een handdoek om het overtollige water te verwijderen – wrijf niet te hard, want dat kan later pluis en gespleten haarpunten veroorzaken! Klop de handdoek lichtjes tegen je hoofdhuid tot het meeste vocht door de handdoek is opgenomen; knijp dan voorzichtig het resterende overtollige water eruit door delen van je haar tussen beide handen te verzamelen.

Stap 4: Maak meerdere scheidingen/secties in je haar

Als je je haar helemaal gereed hebt gemaakt voor het föhnen, verdeel je je haar in kleine secties met klemmen of spelden. Door elke sectie van je haar apart te föhnen, kan je direct model aanbrengen in je lokken.

Stap 5: Begin met föhnen bij je haarwortels

Nu je je haar in secties hebt verdeeld, begin je bij de wortels en föhn je elke sectie van je haar afzonderlijk met een borstel. Kies voor een ronde borstel als je volume in je haar wil föhnen (of zelfs een lichte krul!). Wil je je haar juist glad föhnen? Dan voldoet een normale borstel.

En heb je krullen? Dan heb je geen borstel nodig, maar kan je het beste een föhn met diffuser kiezen.

Als je je haar bij de wortels föhnt, zorg er dan voor dat je de föhn niet te dichtbij houdt, want dat kan schade veroorzaken door overmatige blootstelling aan hitte. Werk in kleine secties tot je haar volledig droog is. 

Stap 6: Zet je föhn op een lage temperatuur bij de middelste secties

Gebruik bij het föhnen van de middelste secties een lage temperatuur, omdat deze delen van je lokken over het algemeen kwetsbaarder zijn dan de wortels. Werk elke afzonderlijke sectie langzaam af totdat de middelste gedeeltes volledig droog zijn, voordat je, indien gewenst (niet noodzakelijk), de uiteinden van elke lok föhnt.

Stap 7: Zet je föhn op een hogere temperatuur bij de uiteinden (optioneel)

Indien gewenst kun je hoge temperatuurinstellingen van je föhn gebruiken aan de uiteinden nadat de middenlengtes al gedroogd zijn – maar dit is optioneel, afhankelijk van de stijl/look waar je voor gaat! 

Zorg ervoor dat je de föhn niet te dicht bij je haar houdt, om te voorkomen dat je haar te veel wordt blootgesteld aan/beschadigd door overmatige hitte die direct op kwetsbare punten wordt toegepast. 

Houd hier altijd rekening mee als je met haarstylingtools werkt!

Stap 8: Zet de föhn op de koude stand voor fixatie

Als je klaar bent met het drogen van elke afzonderlijke sectie van je haar, schakel je de föhn over op de koude stand (als je föhn daarover beschikt, tenminste). De koude stand helpt de schubbenlaag op je haar te sluiten, wat zorgt voor prachtige, glanzende lokken. Een ander voordeel van de koude stand van je föhn, is dat de lokken die je zojuist met zorg in model hebt geföhnt, gefixeerd worden. Je gestylede haar blijft dus langer in model zitten.

Dit is een belangrijke stap die niet per se nodig is, maar wel wordt aanbevolen, omdat het je tere lokken helpt beschermen tegen mogelijke schade veroorzaakt door verwarmings-/stylingapparaten die tijdens het proces worden gebruikt! Zet de koele lucht op een lage/gemiddelde snelheid (afhankelijk van je voorkeur) terwijl je je haar afstylet.

Stap 9: Gebruik haarproducten voor extra verzorging & fixatie

Klaar met föhnen? Vergeet niet om je haar nog een beetje extra liefde te geven met de juiste producten. Gebruik bijvoorbeeld in de puntjes een arganolie. Deze verzorgende olie verbetert niet alleen de conditie van je haar, maar verzorgt ook je hoofdhuid. Het stimuleert de haargroei en zorgt ervoor dat je haar minder snel uitvalt. Ook geeft het een mooie glans aan je haar.

Weet je uit ervaring dat je geföhnde haar snel uitzakt? Gebruik dan nog een haarspray om je haar de hele dag mooi in model te laten zitten.

Stap 10: Berg je föhn zorgvuldig op

Voordat je de badkamer uitstapt, vergeet niet om je föhn zorgvuldig op te bergen. Zorg ervoor dat het snoer niet in de knoop raakt en rol deze op. Let op: niet om de föhn heen, want dat kan juist voor een knik in het snoer zorgen. 

Bij veel föhns wordt ook een opbergzak geleverd. Door je föhn hierin op te bergen blijft ‘ie lang mooi en gaat je föhn lang mee. Wel zo fijn!

Het resultaat: perfect geföhnt haar

Als je deze 10 stappen volgt, krijg je elke keer perfect geföhnd haar zonder dat je elke keer een kapper hoeft te bezoeken als je mooie lokken wilt. Dat bespaart op de lange termijn zowel tijd als geld! Vergeet niet te investeren in écht goede haarstylingtools en producten, afhankelijk van je specifieke behoeften. Begin met föhnen bij de wortels en werk dan naar buiten toe. Gebruik aan het einde de föhn op de coolshot stand, werk je haar optioneel af met haarlak en style je kapsel naar wens. En eindelijk… nadat alles klaar is, kan je achteraf genieten van de resultaten, wetende dat je de klus goed hebt gevolgd door deze aanbevelingen stap voor stap te volgen.