Op welke temperatuur moet je je haar stijlen?

Wil je je haar steil maken met een stijltang? Hier ontdek je op welke temperatuur je je haar het beste kan stijlen en waarom het belangrijk is om de maximale temperatuur van je stijltang in de gaten te houden.

Temperatuur haar stijlen

Waarom een maximale temperatuur?

Hoe hoger je de temperatuur van je stijltang zet, hoe sneller je je haar steil maakt. Het is dus verleidelijk om de temperatuur lekker hoog te zetten, zeker als je een stijltang hebt die ook superwarm kan worden. Veel stijltangen kunnen namelijk tot wel 230 °C of soms zelfs wel 240 °C warm worden. Waarom je tóch beter niet voor die maximale temperatuur kan kiezen?

Je haar steil maken op een hoge temperatuur, is namelijk erg schadelijk voor je haar. Door de hitte droogt je haar uit en beschadig je je haar. Als je je haar vaak stijlt op een hoge temperatuur, zul je merken dat je haar af kan breken en erg droog wordt. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het slim om je haar niet te vaak boven een bepaalde temperatuur te stijlen.

Wat is de beste temperatuur voor het stijlen van je haar?

Maar wat is dan die maximale temperatuur die je het beste kan hanteren? Het is aan te raden om je stijltang niet warmer dan 185 °C te zetten. Op deze warmte kun je je haar alsnog goed steil maken (al zal het wat langer duren) en beschadig je je haar minder snel dan op een hogere temperatuur.

Merk je dat je haar ook prima steil wordt op een nog lagere temperatuur? Dan is het zeker slim om je stijltang nog een paar graden kouder te zetten. Hoe minder heet je stijltang wordt, hoe minder snel je je haar beschadigt.

Hoe bescherm je je haar tegen de hitte van de stijltang?

Naast de maximale temperatuur van je stijltang, is er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je een stijltang koopt of gebruikt.

1. Schaf een stijltang aan met keramische coating of volledig keramische platen

Veel stijltangen beschikken over een keramische coating. Daardoor wordt de warmte beter geleid en wordt de hitte gelijk over de platen én je haar verdeeld. Je haar zal dus minder snel beschadigd raken. 

De duurdere stijltangen zijn soms zelfs volledig keramisch, dat is natuurlijk nóg een stuk beter om je haar goed te beschermen tegen de hitte.

2. Kies een stijltang met keratine en/of amandelolie in de platen

Daarnaast zijn er ook stijltangen waar keratine en/of amandelolie in de platen is verwerkt. Je haar wordt tijdens het stijlen extra verzorgd en is extra glad en glanzend na het steil maken van je haar.

Een stijltang met keramische coating/volledig keramische platen én keratine is dan ook een goede stijltang om je haar goed te beschermen tegen de hitte van je tool.

3. Gebruik een heat protector vóór het stijlen

Breng een heat protector aan op je haar voordat je de stijltang gaat gebruiken. Een heat protector is een olie of spray dat je op je haar aanbrengt en je lokken beschermt tegen de hitte van de stijltang.